вівторок, 4 листопада 2014 р.

Бібліотека-сад, або Як куплені ідеї прижилися на Миколаївщині


Влітку 2013 року на міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій БібліоКре@тив-2013 відділ обслуговування читачів - учнів 5-9 класів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна придбав декілька креативних ідей-саджанців. Працівники відділу їх  «пестили», «поливали», «оберігали від палаючого сонця» і нарешті дочекалися цвіту. Ох і які ж яскраві та кольорові вони в нас  вийшли!




Ідея Олександрівської СБ Білозерського р-ну (Пекалюк С. І.) «Морський бій», за книгою Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки».

         Ми цю ідею трансформували, а саме - вирішили перевірити обізнаність наших читачів у мовознавстві.
До дня української мови, дня рідної мови та Дня слов'янської писемності і культури разом зі своїми читачами,  з великим задоволенням, провели  гру зовсім незвичного формату – «Як мовознавці у морський бій грали…»

Учасники гри поділилися на дві команди: «По волнам» ( дівчата)  та «По морям» (хлопці). Граючи, а саме, влучивши у корабель противника, необхідно було виконати різні завдання: відгадати мовні шаради, продовжити прислів’я, дати відповіді на загадки про мову. Тільки при правильній відповіді зараховувався влучний хід. Піднімати настрій учасників допомагали веселі гуморески Павла Глазового та анекдоти  зі шкільного фольклору.

І діти, і бібліотекарі були у захваті від незвичайної інтерактивної гри.

Креативний підхід до будь-якої справи – це завжди цікаво та незвичайно!

Ідея Херсонської ОБД (Ковач І. М.) Велика Книга Бібліотечних Рекордів (інтерактивна програма).
«Книга читацьких рекордів бібліотеки» була презентована під час Тижня дитячого читання – 2014. Багато хто із наших читачів мріяв туди потрапити. Але потрапили туди найкращі.  Ось вони!



Гасло нашої книги – «Читайте, будьте активними і ... до зустрічі на сторінках нашої «Книги читацьких рекордів»!
Ідея Херсонської ОБД (Вєтрова А. В.) Сходинками дедукції, або Загадковий ЛітКолаж (літературна загадка-колаж).
Ця загадка-колаж користувалася неабияким успіхом у читачів відділу обслуговування 5-9 класів. Вперше вона була використана під час  Відбіркового обласного туру «Найкращий читач 2014 року». Юним читачам, аби стати переможцем, слід було якнайбільше проявити свою ерудицію, кмітливість, спритність, а головне – начитаність.Одним із п’яти раундів став саме ЛіТколаж.
Спочатку завдання ЛіТколажу, які демонструвалися на виставці були підготовлені бібліотекарями. А далі їх  залюбки стали доповнювати самі читачі.

 Ідея Херсонської ОБД (Кацарська Н. Ю.) Знайди друга (літературний крос).
         Літературний крос – це саме для наших читачів. Діти з завзяттям взяли участь у втіленні цієї ідеї. Вони з великим задоволенням радили своїм друзям, одноліткам та навіть дорослим щось почитати на свій смак.
         Для цього вони формували свою власну читацьку поличку на книжковій виставці «Літературний крос «Знайди друга»». Реклама рекомендованих книг здійснювалась шляхом оформлення РRлистівок.


Ідея Херсонської ОБД (Крижановська Н. М, Ліпкіна А. Г..) У пошуках знайомих незнайомців. Краєзнавча карта-гра.
  Свою краєзнавчу гру ми присвятили Миколаївському зоопарку, одному з найкращих зоопарків України. Користуючись медіа картою «Найкращий в Україні зоопарк» наші читачі мали унікальну можливість прямо з бібліотеки потрапити у дивовижний світ тварин та птахів, які населяють нашу планету і мешкають у Миколаївському зоопарку. Краєзнавчу карту – гру вдало доповнювали книжкова виставка та медіа – гра. З медіа-грою «Зоологічна мозаїка Миколаївського зоопарку» більш детальніше можна ознайомитися на сторінці нашого сайту http://laginlib.org.ua/mykolaiv/video/index.php

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.