27 червня, 2024

"Вибір року - 2024"

Настав час підбити підсумки 12-го Ярмарку, організаторкою якого цьогоріч стала Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки. 

Учасниками професійного заходу онлайн стали 81 фахівець із бібліотек для дітей та публічних бібліотек, що обслуговують дітей, із Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. 

Креативні й творчі бібліотекарі створили, презентували й запропонували для "придбання" колегам 20 інноваційних ідей, переважно вже апробованих в книгозбірнях авторів: різноманітні й актуальні за темами, з опорою на коло читання сучасної дитини - від малючків до "просунутих" підлітків, з урахуванням потреб теперішнього воєнного часу.

Сьогодні учасники зібрались на додаткову сесію, щоб дізнатись, які ідеї здобули найбільшу кількість голосів у традиційному рейтинговому голосуванні "Вибір року" і отримують дипломи "БібліоКре@тиву-2024". 

Вмикаємо уявні фанфари! Увага на екран:


 

26 червня, 2024

Як бібліотекарі ідеями торгували:
що продавали і що купували

Ярмарок вкотре довів, що забагато креативу не буває, бо на ХІІ Міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій "БібліоКре@тив - 2024» зібрались справжні бібліотечні профі.
Розпочався другий день Ярмарку для усіх з мегакорисного воркшопу від Інни Строгової, психологині когнітивно-поведінкової терапії, психологині проєктів Музею воєнного дитинства під назвою «Відновлення для дорослих, що піклуються про дітей». Пані Інна розповіла про різні відчуття та неочевидні прояви втоми, які сьогодні знайомі більшості, та поділилася практичними порадами, як цьому можна зарадити самостійно й легко відновити свої сили. Корисні практики обов’язково стануть в пригоді і в роботі з дітьми.
Далі професійну програму продовжили бібліотеки-учасниці Ярмарку, презентуючи найбільш успішні проєкти й акції, реалізовані протягом 2022-2024 років у модулі «Успіх року». Так присутні ознайомились із такими важливими напрацюваннями колег:
- Проєкт психологічної підтримки дітей, зокрема із родин ВПО, від ЦБС для дітей міста Ізмаїл;
- «Лікування мистецтвом». Travel-проєкт Миколаївської обласної бібліотеки для дітей імені В.О.Лягіна - «Творимо позитив для маленьких читачів»;
- «Історія успішної трансформації, або як втримати користувача в умовах абсолютного онлайну» Донецької обласної бібліотеки для дітей;
- «Мандрівний хаб стійкості», проєкт стимулювання дитячого читання з елементами бібліотерапії та змістовним компонентом на підтримку національно-патріотичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки;
- онлайн проєкт з популяризації книги та читання Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач» - «Читомагія: читай, пізнавай, твори». 
Кожен з проєктів вразив своєю масштабністю, залученістю, творчим та особистісним підходом, за будь-яких важких умов, зберегти свого користувача, підтримати і допомогти йому в навчанні і дозвіллі.
А потім продовжив свою роботу Ярмарок «купівлі-продажу». Сьогодні свої ідеї презентували колеги із Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач» та господарі "БібліоКре@тиву - 2024», бібліотекарі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. 
Квести, віртуальні мандрівки, майстерні смаку, біблотерапевтичні сесії, лінгвістичні забавки, турагенство, відеоподкасти, маратон кроссенсів та багато іншого. 20 ідей, які були презентовані за ці два дні, стануть справжньою знахідкою для творчих бібліотекарів в майбутньому, одні ідеї втіляться в оригінальній версії, а інші - набудуть нових барв в ході реалізації на новому ґрунті. Але найголовніше: про реалізацію кожної з них бібліотеки-«покупці» відзвітують вже на наступному «БібліоКре@тиві-2025».
Другий день активного професійного спілкування теж супроводжувався різноманітними експрес-вправами з «Палітри ментального здоров’я», проведеними Іриною Ковач. Бібліотекарі визначили колір своєї професії, дізнались про цікаві інструменти у роботі з дітьми, грали, релаксували і навіть згенерували за допомогою ШІ свої кольорові мрії про майбутнє.
Багато чудових креативних ідей, перспективних планів на майбутнє, теплих слів подяки лунало на завершення заходу. Повага і підтримка від керівництва і колег сьогодні надто важлива.
Вітаємо усіх з вдалими «покупками», нехай кожному вистачить наснаги, сил та натхнення, реалізувати придбані ідеї у роботі якнайкраще!
А вже завтра ми дізнаємось про переможців, на думку учасників Ярмарку, рейтингового голосування «Вибір року».
  

25 червня, 2024

Чи можна «купити» креатив?

Звичайно можна, - багато років поспіль бібліотечні працівники з різних куточків України це впевнено доводять!
25 червня стартував дводенний ХІІ Міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій "БібліоКре@тив - 2024». Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, яка працює попри всі виклики часу та труднощі, і у далекому 2010 році стала ініціаторкою  цього проєкту «продажу-купівлі» інноваційних ідей, і сьогодні, хоч і у форматі онлайн, змогла об’єднати колег і однодумців з різних куточків Півдня України, які заради своїх користувачів прагнуть працювати творчо, креативно і ефективно.
Учасниками "БібліоКре@тиву – 2024» стали дитячі бібліотекарі із Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.
Спеціальною темою Ярмарку цьогоріч стали актуальні проблеми сьогодення – підтримка ментального здоров’я дітей та дорослих, тому й захід проходить під гаслом «Кольори твоєї сили: палітра ментального здоров’я».
Офіційне відкриття професійного заходу розпочалося з привітального слова Володимира Клюцевського, заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації, та Юрія Соболевського, першого заступника голови Херсонської обласної ради. Почесні гості відзначили важливу роль дитячих бібліотек у підтримці ментального здоров’я дітей в умовах війни та побажали учасникам «БібліоКре@тиву» плідної роботи. 
Ярмарок проводиться під егідою Української асоціації працівників бібліотек для дітей, тож важливим та натхненим стало звернення президентки цієї всеукраїнської громадської організації – Алли Гордієнко, генерального директора Національної бібліотеки України для дітей, заслуженого працівника культури України, кандидата культурології, яка наголосила, що бібліотечні працівники єдині у своїх поглядах щодо захисту підтримки та виховання юного покоління українців, і від зусиль кожного залежить якою сильною буде наша «культурна зброя» – слово, книга, захід.
Естафету привітань продовжили керівники бібліотек-співорганізаторів: Ольга Крижановська, очільниця Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, модераторка цьогорічного Ярмарку, Тетяна Жайворонок, директорка Миколаївської обласної бібліотеки для дітей імені В. Лягіна, Лариса Данилова, директорка Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач», Марина Оганесян, директорка Централізованої бібліотечної системи для дітей м. Ізмаїл (Одеська область) та Лілія Козінченко, заступниця директора з науково-методичної роботи Донецької обласної бібліотеки для дітей.
У пленарній частині бібліотеки-учасниці Ярмарку обмінялись власним досвідом надання бібліотечних послуг в умовах війни. Так, варто відзначити величезну і важливу роботу колег з Ізмаїла на допомогу ЗСУ, професійний підхід «миколаївців» у підтримці дітей з числа ВПО, творчі старання, попри відстань, бути на зв’язку зі своїми користувачами Донецької обласної бібліотеки для дітей та постійне піклування про ментальне здоров’я дітей під час різноманітних бібліотечних заходів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач».
Центральною подією заходу у перший день став «Ідеятон», в ході якого три бібліотеки-учасниці презентували 13 власних оригінальних ідей, які безперечно зацікавили інших учасників заходу. Адже такі новації дають можливість порівняти роботу один одного, обмінятися досвідом і мотивують покращувати свій професійний рівень у залученні дітей до читання, просування сучасних бібліотечних послуг на поліпшення їх ментального здоров’я.
Корисним компонентом професійного навчання для бібліотечних працівників став виступ Ольги Купріян, української письменниці, літературної критикині, літературознавиці, співзасновниці щорічного рейтингу «Критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року», яка залюбки презентувала різноманітні проєкти на підтримку дитячого читання та ментального здоров’я дитини від «BaraBooka. Простір української дитячої книги» та поділилася корисними напрацюваннями та ресурсами.
Перший насичений день Ярмарку супроводжувався різноманітними експрес-вправами з «Палітри ментального здоров’я», проведеними Іриною Ковач, заступницею директора Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, психологинею, медіатренеркою, бо сьогодні відомо кожному, що турбота про ближнього, безумовно, починається з турботи про себе.
Креативне бібліотечне ком'юніті навіть трохи розважилось сьогодні, згадали цікаві професійні відрядження та зустрічі у довоєнні часи, пограли та помріяли про майбутнє. Неймовірне задоволення бути у колі однодумців, творчих і натхнених професіоналів, тож з нетерпінням чекаємо на другий день Ярмарку!

Перші ярмаркові ідеї - вже у Банку інновацій!

  

Згадати все! "БібліоКре@тив" на мапі України

На "часовій лінії" історії Міжрегіонального ярмарку інноваційних ідей бібліотек для дітей з'явилась 15-річна відмітка. Уперше такий Ярмарок відбувся у Херсоні в 2010 році, з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей. Тоді ж і було вироблено основний формат фахового заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів почергово та у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням реалізувати «придбані» на Ярмарку розробки в своїх закладах. З легкої руки його співзасновників із часом додавались нові родзинки: рейтинг інновацій "Вибір року", презентація найбільш вдалих масштабних проєктів "Успіх року".

Естафету Ярмарку нині підхоплює вже нова генерація дитячих бібліотекарів. Народжуються й нові традиції, як от - організація Ярмарку бібліотекою-ювіляром 😉: у 2021-му своє 100-річчя відзначала "господиня" "БібліоКре@тиву" Миколаївська обласна бібліотека для дітей імені В.О.Лягіна, а цьогоріч - віковий ювілей у Бібліотеки імені Дніпрової Чайки.

Тож запрошуємо вас, колеги, помандрувати маршрутами "БібліоКре@тиву" й погортати сторінки його літопису, поділитись власними ярмарковими враженнями в коментарях:

Made with Padlet

06 червня, 2024

"БібліоКре@тив" повертається!

Бібліотеки-партнери Південноукраїнського міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій домовились про відновлення цього професійного заходу, який понад десятиліття об'єднував активних і креативних фахівців. 12-й "БібліоКре@тив" організує Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, а його учасниками стануть дитячі бібліотекарі із Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Пандемія короновірусу змусила нас у 2021 році "переміститися" в онлайн. Повномасштабне вторгнення і тимчасова окупація Херсону призвели до перерви на два складних, сповнених воєнних випробувань роки. 

Але наша стійка й наполеглива бібліотекарська спільнота сповнена рішучості відродити улюблений формат, який збагачує професійні кейси, дарує радість спілкування з однодумцями, а у мирні часи - незабутні враження від знайомства з далекими і близькими куточками рідної України.

Отож, зустрінемось на Ярмарку!