понеділок, 7 лютого 2022 р.

Вітражні дива

Справжня арт-майстерня недільного дня працювала у студії творчого самовираження «Мій світ», що діє у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. Учасниками творчої зустрічі стали читачі бібліотеки різного віку, тому що тема була надто цікавою і має багатовікову історію.

Як відомо, за тисячі років мистецтво змінювалося, набувало незліченних форм та перевтілень. Одне мистецтво поєднувалося з іншим і в результаті світ дивувався новим, небаченим до цього часу, шедеврам. До таких належить і вітраж. 

Діти дізналися, що справжні дива створюють різнокольорові скельця, які прикрашають віконні отвори, і світло, яке є ззовні, завдяки якому приміщення наповнюються кольорами, веселковими зайчиками, відбиваючись на предметах у приміщеннях, воно створює особливу атмосферу.

Старших учасників заходу зацікавила розповідь бібліотекаря, що історія кольорового скла сягає ще античних часів, проте вже виробляти хімічно забарвлене кольорове, або ж вітражне, скло як матеріал для творчості почали в середньовічній Європі з розквітом готичного стилю в архітектурі. З часом, вітражне мистецтво стає також співзвучним із художньо–декоративним оздобленням храмів – настінним живописом, мозаїкою та іконописом.


Всесвітньовідомі художники Вільям Морріс, Марк Шагал, Анрі Матіс, Жорж Брак зробили свій внесок у розвиток вітражного мистецтва.


Сучасні технології дали можливість відновлювати втрачені вітражі минулого і водночас створювати нові, застосовуючи незнанні раніше фарби, технології.

Діти з великим задоволенням працювали над створенням свого шедевру на склі, а малеча – на пластику із CD-box.


Фото зі своєю роботою юних художників на фоні нової вітражної картини, яка прикрашає інтер’єр бібліотеки, - це велика радість і гордість для дітвори, адже вони долучилися до таємниць великого мистецтва.


P.S. Ідея Національної бібліотеки України для дітей «Майстерня арт-кураж з французькими митцями», яку придбали на ХІ Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій «БІБЛІОКРЕ@ТИВ – 2021», надихнула на тематику проведення описаного заходу «Вітражні дива» .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.