суботу, 25 червня 2016 р.

"Бібліокреатив-2016": день перший

Протягом трьох днів, 22-24 червня 2016 року, Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки приймала колег - учасників VII Міжрегіонального ярмарку інновацій «БібліоКре@тив-2016». Професійними новаціями обмінювались Національна бібліотека України для дітей, Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.Лягіна, Полтавська обласна бібліотека для дітей ім.Панаса Мирного, Ізмаїльська центральна бібліотека міської ЦБС для дітей (Одеська область), Кременчуцька ЦБС для дітей (Полтавська область), Миколаївська науково-педагогічна бібліотека та бібліотека Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтва, а також працівники дитячих і шкільних бібліотек Миколаївської та Херсонської областей.
Міжрегіональний форум проходить під егідою Української асоціації працівників бібліотек для дітей.
Уперше такий міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій відбувся в 2010 році саме з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей та на її базі. Тоді ж і було вироблено основний формат заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів почергово і у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням втілити в практику своїх книгозбірень «придбані» на Ярмарку новації та відзвітувати про їхню реалізацію наступного року.

Перший ярмарковий день розпочався з професійної екскурсії по бібліотеці-базі у форматі «бібліозанурення» «Під знаком Дніпрової Чайки», у ході якої гості стали учасниками театралізації і здійснили віртуальну мандрівку у минуле, «зустрівшись» із самою Дніпровою Чайкою, чиє ім’я віднедавна носить бібліотека.







Під час офіційного відкриття «БібліоКре@тиву-2016» його учасників привітала Валентина Іванівна Січова - перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації.
Звіт Національної бібліотеки України для дітей про реалізацію «придбань», здійснених на Ярмарку попереднього року, представила Тетяна Василівна Шамаріна, заступник генерального директора. Цей виступ відкрив пленарну частину, в якій представники бібліотек  - співорганізаторів та постійних учасників Ярмарку – відзвітували про реалізацію «куплених» інновацій у своїх бібліотеках та в бібліотеках регіонів.
Кожна з новацій – справжня знахідка для творчого бібліотекаря, тож усі вони були не лише з успіхом впроваджені, а й набули нових барв, працюючи на головне завдання бібліотек, що обслуговують дітей – на залучення малят та школярів до читання, перетворення книгозбірень у сучасні центри інтелектуального й духовного розвитку дітей та підлітків, осередки просування сучасної української дитячої книги. Як жартують учасники Ярмарку: коли чуєш звіт про реалізацію власної новації, виникає бажання її "купити" - адже кожна бібліотека вкладає свою "родзинку", додає власного креативу практично до кожного "придбання".


На Ярмарку дитячі бібліотекарі не тільки напружено працювали, а й отримати задоволення від перегляду «Поетичних передзвонів» - вистави літературного театру Херсонської ОБД ім.Дніпрової Чайки.

Вистава стала своєрідним прологом до першої частини «ярмаркових торгів»: на правах господарів бібліотеки Херсонщини першими розпочали презентацію своїх інноваційних ідей – і тих, що вже апробовані на практиці та з успіхом впроваджені в роботу, і найновіших, які поки що існують саме як перспективні задуми.



Ще одна традиція Ярмарку: його учасники діляться з колегами «Успіхом року» - найбільш вдалим з реалізованих масштабних проектів. У цій рубриці виступила Сидоренко Алла Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри документознавства та інформаційних систем ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв». Вона презентувала досвід реалізації регіонального проекту «School Book Crossing» (Миколаїв - Херсон).

Завершивши програму першого дня, учасники Ярмарку вирушили до Скадовська, де й продовжили роботу в наступні дні. Та про це - вже у наступному пості.
  
***
Про Ярмарок - на сайті Міністерства культури України: http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/article?art_id=245108511&cat_id=244994184
Фотоальбом Ярмарку:
https://goo.gl/photos/tPPi8tpWitiN695o8

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.