вівторок, 21 червня 2016 р.

БібліоЕксперти радять прочитати

Проект «Бібліоексперти», придбаний у Голопристанської районної бібліотеки для дітей Херсонської області Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна дещо трансформувала і урізноманітнила. Він проходив у три етапи. 
На першому етапі проекту діти повинні були обрати одну книгу для реклами, на другому – гідно прорекламувати свою книгу, а на третьому етапі бібліотекарям потрібно було зробити відеоролик «БібліоЕксперти радять».
У переддень довгоочікуваних весняних канікул до відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів завітали активні читачі 2 класу однієї зі шкіл нашого мікрорайону. Їм бібліотекарі запропонували стати БібліоЕкспертами книг українських письменників, які нещодавно надійшли до бібліотеки. На літературному калейдоскопі «Нові книги – нові друзі» були представлені такі книги:

· «Веселі пригоди Кицика і Мицика» Юхима Чеповецького;
· «Хто боїться зайчиків» Івана Андрусяка;
· «Маляка – принцеса Драконії» Сашка Дерманського;
· «Вертихвіст» Валентини Вздульської;
· «Хто зробить сніг» Мар’яни і Тараса Прохаськів;
· «Хлопчик, якого подарували цуцику» Ганни та Петра Владимірські;
· «Гарбузовий рік» Катерини Бабкіної.

Це особливі книжки, кожна сторінка яких сповнена незвичайних та неймовірних пригод. Вони є не тільки захопливим читанням, а здатні багато чому навчити.

Кожний учень із скриньки обирав кольоровий папірець, який символізував ту чи іншу книжку. Так клас було поділено на сім команд по 5-6 учасників. Кожна команда обрала капітана, який відповідав і контролював учасників команди. Таким чином кожна команда під час канікул повинна була прочитати «свою» обрану за жеребкуванням книгу, обговорити її і придумати для неї рекламну кампанію.


14 квітня у бібліотеці пройшов книжковий аукціон «Книги кращі обираємо – з задоволенням читаємо». Прочитавши книги, учасники кожної команди індивідуально оцінили свою книгу за п’ятибальною системою та визначили середній бал. Одноголосно всі книги отримали п’ятірки.
Діти не тільки прочитали книги, але й підготували творчі роботи. Кожна команда представила свою книгу так, щоб у інших виникло бажання її прочитати. Читачі намалювали малюнки, виготовили поробки. Вони з таким захопленням розповідали про книги, читали відгуки, показували сценки за мотивами книг, розгадували загадки, кросворди, відповідали на запитання! Кожна команда старалась, щоб якомога більше однокласників виявили бажання прочитати саме ту книгу, яку вони рекламували. 


Дитячі творчі роботи стали основою створення книжкової виставки «Прочитав сам - раджу вам», яка користується попитом у читачів бібліотеки і сьогодні.
Після реклами кожна книга виставлялась на аукціон і підраховувалась кількість бажаючих її прочитати. Після заходу радісні, з книгами в руках , виходили читачі з бібліотеки.

А третій етап проекту «БібліоЕксперти радять прочитати» ви можете зараз переглянути. Пропонуємо вам відеоролик, як наші маленькі книжкові експерти рекламували книгу Івана Андрусяка «Хто боїться зайчиків».

.
Районна бібліотека для дітей Новобузької ЦБС (Миколаївська обл.) також взяла цю ідею для реалізації. Але в ролі бібліоекспертів виступили не діти, а іграшки. 

Запроваджуючи ідею, бібліотекарі ставили собі за мету залучити до бібліотеки та стати активними користувачами дітей молодшого шкільного віку, які ще не є читачами бібліотеки, через проведення акції «Нічні посиденьки іграшок у бібліотеці». 

Для цього були підготовлені рекламні оголошення, які були розміщені у школах, парку, будинку дитячої творчості. Дітей запрошували прийти до бібліотеки разом з улюбленими іграшками з метою здійснення їх найзаповітнішої мрії - прочитання улюбленої книжечки. А для цього їх потрібно було залишити на ніч у стінах бібліотеки. 

Охочих виявилось багато. Адже діти, коли повертались за іграшкою, отримали фото про те, як іграшка читала книжечку, а також листівку з рекомендацією про читання творів сучасних дитячих письменників. Ось таким чином іграшки і стали своєрідними Бібліоекспертами літератури, помічниками бібліотекарів і дітей. Результат акції - залучення 25 нових користувачів. Судячи з цього, «нічні посиденьки іграшок» були вдалими.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.