четвер, 24 травня 2018 р.

Підведено підсумки міні-дослідження «Чи існує читацький ген?»

Цікаву ідею проведення міні-дослідження в родинній book-лабораторії було придбано у Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.

Спочатку найактивнішими читачами відділу дитячого та сімейного читання разом з бібліотекарями було розроблено анкету «Чи існує читацький ген?». Анкета містила 15 запитань, як для батьків, так і для дітей. Потім бібліотекарі написали лист-звернення до батьків з проханням не відмовити дитині у її дослідницькій діяльності та посприяти участі в дослідженні.

Дослідження тривало протягом двох місяців. Дослідницькою діяльністю займалося 18 дітей. В опитуванні взяло участь 45 читачів відділу дитячого та сімейного читання, із яких: 25 дітей та 20 дорослих. Це – 18 читаючих родин.
  


Наше міні-дослідженя, звичайно, не має наукового підґрунтя, але все ж таки на основі анкетного опитування група юних дослідників зробила висновок, що незважаючи на широке впровадження комп’ютерних технологій та їх вторгнення в усі сфери життя, для опитаних читачів книга залишається невід’ємним джерелом інформації та займає одне з провідних місць в інтелектуальному розвитку, адже 100 % опитуваних на запитання «Чи любите ви читати?» відповіли ствердно.

Також було досліджено, що з читацьким геном не народжуються і він мало передається у спадок:

лише у 17% опитаних родин схожість читацьких уподобань склала від 59 до 67%.;

у 44 % – схожість від 30 до 40 %;

у 39 % – від 20 до 30 %.
  



Отже, читацький ген не успадковують, а розвивають. Тобто прищеплюють любов до книги дітям після народження, в процесі виховання.

Незвичайне підведення підсумків міні-дослідження «Чи існує читацький ген?» відбулося 20 травня 2018 року на родинному святі. На годину бібліотека перетворилася на Креатив-лабораторію «Book’s ген», в якій зустрічали гостей Професори-дослідники та Пані Синя Панчоха. Присутні родини дізналися про результати дослідження, яке проходило у відділі протягом двох місяців.

З цікавістю Професори-дослідники визначали разом з присутніми батьками та дітьми "читацький ген" і дізнавалися про те, скільки спільного у їх читацьких смаках. А ще діти розкрили свої таланти та здібності у грі «Спадковість», взяли участь у руханці «Гусінь», виконали тестові завдання: «Веселка» та «Твоя рослина».
  


Справжнім подарунком для гостей був виступ юної поетеси, читачки бібліотеки, учениці 3 класу гімназії «Здоров’я» № 14 Лукової Ані,. Її твори друкувалися у львівській газеті «Сузір’я Фест».


На закінчення свята, читацькі родини створили книжкову виставку-пораду «Родинна бібліокомора». Кожен читач написав на «смайликах» назву своєї улюбленої книги, щоб порадити її для читання іншим сім’ям та об’єднати різні покоління у родинному читанні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.