вівторок, 21 червня 2016 р.

Кішки-мишки в бібліотеці

Березень недарма називають «найкотячішим» місяцем року. Бібліотекарі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна вирішили підтвердити цю неофіційну назву першого місяця весни і втілити ідею ЦБ Ізмаільської МЦБС для дітей бібліо-квест «Кошачий мейнстрім».

У цій грі змагалися три команди, намагаючись заробити якомога більше балів. Спочатку усі гравці знайомилися з цікавими фактами про муркотиків, «занурювалися» в історію, щоб дізнатися, як дика кішка стала домашньою, пригадували прикмети, пов’язані з котами, проходили фото-тест «Кіт чи кішка», вгадували котячі емоції та настрій, ще й порадували бібліотекарів своїми знаннями у «котознавстві». А потім розпочалися завдання бібліо-квесту.
На гравців чекали справжні бібліотечні коти та кішки із завданнями.
На першій зупинці квесту - «Дикі, але дуже симпатичні» учасникам потрібно було відповісти на питання вікторини «Хто я?», впізнати породу дикої кішки та розгадати математичний кросворд «Дикі кішки». На другій зупинці квесту «Хто сказав Мяу» на дітей чекали зашифровані назви порід домашніх котів та самостійний пошук інформації про них у мережі Інтернет. А на третій зупинці «Знамениті коти і кішки» гравцям запропонували пригадати книжки, фільми та мультфільми, героями яких є коти. На завершення всі дружно заспівали пісню кота Леопольда.

Додаткові оцінки можна було отримати, якщо гравці зможуть прорекламувати прочитану книгу про котів. Діти впоралися з усіма завданнями на відмінно, а головне весело і корисно провели час у нашій бібліотеці!

А в рамках майстерні книжкових чудес «Золотий ключик» одне із занять для малечі пройшло як гра-конкурс «Міс Кіс-Кіс та містер Мяу».

Зустріла малечу киця Мурка, яка розповіла про себе та свій кошачий рід. Після того маленькі читайлики брали активну участь у конкурсах, розділившись на дві команди «Нявчики» та «Муркотики». Виконуючи різноманітні завдання, кожна команда за правильну відповідь отримувала фішки у вигляді «котячих лапок».

Діти згадували диких кішок, складали пазл «Коти - аристократи», відповідали на запитання вікторини «Казкові коти», нагодували кицю Мурку, після того як наловили рибки.

А також діти із захватом переглянули «Смішні відеоприколи з котами», трішечки розім’ялися, виконавши фізкультурну хвилинку «Кицині звички». А ще із задоволенням подивились інсценізацію «Казка про кошеня, якому набридло жити вдома» за мотивами книги Г. Малик «Вуйко Йой и Лишиня».

А закінчили захід вже традиційним майстер-класом. Цього дня він також був присвячений котам, кішечкам та кошенятам. Діти разом з батьками займалися пластилінографією і створювали міні-шедеври – картини під назвою «Усмішка бібліотечного котика». Це новий вид декоративно – прикладного мистецтва, головним матеріалом якого є звичайний пластилін. Так діти займалися не тільки цікавою справою, а ще й розвивали моторику пальчиків, що є дуже корисним.

Тож гра-конкурс завершилась із хорошим настроєм, а головне - малеча залишилась задоволеною.

Кожний великий захід, який відбувається у нашій бібліотеці супроводжується книжковою виставкою. Проект «Шоу - мяу Goes On» не став винятком. У читальній залі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів експонувалася виставка – інсталяція «Муркотливі пухнастики».

Виставка складалась з трьох розділів:
· «Васьки, Муськи і Маруськи», де розміщувалися книги про домашніх котів та догляд за ними;
· «Вусаті-полосаті дикуни», де читачі мали змогу познайомитися з дикими родичами домашніх пухнастих улюбленців;
· «Захоплююче ЧИТАН-Н-Я-В!», де розміщувалися художні книжки, героями яких є коти і кішки.

Крім того, на виставці було представлено безліч іграшок з різних матеріалів: м’яких, керамічних, з морських мушлів. Біля виставки стояв творчий фліпчарті, на якому розміщувалися фотографії наших читачів зі своїми улюбленцями, малюнки, відгуки про прочитані «котячі» книги та поробки.

Звичайно, таку незвичайну виставку відвідали і незвичайні відвідувачі, а саме - дуже милий і симпатичний кіт на ім’я Персик. Виставку він оцінив і порадив своїй господарці взяти і прочитати книжку про його родичів.

Книжкова виставка «Муркотливі пухнастики» довго експонувалася, тому що користувалася шаленим попитом на неї. А після того, як її замінили на іншу, читачі продовжували запитувати книги з цієї книжкової виставки.

Крім виставки – інсталяції на абонементі відділу «працював» інтерактивний фліпчарт, тема якого була присвячена … звичайно котам. Чергувала біля фліпчарту бібліотечна киця Яринка, яка проводила для читачів театралізований огляд книг «Неймовірні котячі історії або … КОТОВАСІЯ». Звичайно, що після такого огляду книги про котиків розбиралися в момент.

Але що це ми все про котів та про котенят. У нас були і інші вусаті та хвостаті герої! Під час весняних канікул читачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів із задоволенням читали, малювали, фантазували і гралися з казковими мишками.

Головна мета бібліографічної іграшки «Казкові миші не для тиші», придбаної у Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки – познайомити дітей з книжками, героями яких є миші, через гру. Хлопчики і дівчатка з азартом відгадували ребуси, розгадували кросворди, збирали «математичні пазли» і, звісно ж, знайомилися з книгами.

Крім того, дітям було запропоновано придумати маленькі пригодницькі чи казкові історії, уявляючи себе мишенятком, зробити міні-інсценізацію у ляльковому театрі книги «Буратіно», проявляючи свою фантазію.

Спеціально до цього заходу була розроблена і презентована виставка-гра «Книжкові пригоди Мишеняти». Дітей настільки вразила кількість «мишеняткових» книжок на виставці, що вони із задоволенням влаштовували голосні читання один одному і бібліотечним плюшевим мишкам.
Ми вдячні колегам за цікаві ідеї, які ми втілили в практику нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякуємо! Ваш коментар буде опубліковано після перегляду модератором.

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.